Met een grote grondruiloperatie binnen Flevoland is ook de helft van de gronden voor aanleg van nieuwe natuur bij Schokland verworven. Een belangrijke stap in de realisatie van het project.
De ruiling was een ingewikkelde puzzel met lange onderhandelingen, waarbij gronden van het Rijksvastgoedbedrijf, de provincie Flevoland en Stichting Flevo-landschap van eigenaar wisselden. Met de ruiling heeft Het Flevo-landschap 83 hectare landbouwgrond verworven ten zuiden van Schokland waar ontwikkeling van Nieuwe Natuur is gepland. Daarnaast heeft Het Flevo-landschap nieuwe ruilgrond verkregen in de omgeving van Schokland.
Een deel van de verworven gronden is in verpachte staat. Met betreffende pachters wordt overlegd over de nieuwe situatie.
Belangrijke stap
Het Flevo-landschap had al wat grond in bezit ten zuiden van Schokland. Dankzij de nieuwe percelen komt het totaal op ruim de helft van de benodigde bijna 200 hectare voor de geplande natuuruitbreiding. “Voor ons en gemeente Noordoostpolder is deze grondruil dus een grote stap in de verdere ontwikkeling van Wereld Erfgoed Schokland”, zegt directeur Ben Huisman van Het Flevo-landschap.
Nieuwe Natuur beschermt werelderfgoed
De gemeente Noordoostpolder is siteholder voor het werelderfgoed. Zij initieerde samen met Het Flevo-landschap een plan om het gebied te ontwikkelen tot natuur. De beste manier om de archeologische waarden te beschermen is namelijk omvorming naar natte natuur al dan niet in combinatie met duurzaam agrarisch medegebruik. Aan de zuidkant van Schokland werken we dan ook aan een combinatie van vochtig weidevogelgrasland, flora- en faunarijk grasland en natuurlijke, biologische akkers.
Foto: Zicht op het projectgebied, met links bij de bomenrij het voormalige eiland. Foto: Martien Hoogebeen